ZZPEER TALK: Hoe-krijg-ik-geheime-documenten-te-pakken-voor-mijn-onderzoek?

Gegeven door: Roger Vleugels, Wob-expert

Documenten, foto’s, e-mails of geluidsbestanden van overheidsinstanties: een goudmijn voor de journalistiek. Maar hoe krijg je toegang? Als je bezig bent met een journalistiek onderzoek heb je vaak  documenten nodig om je vermoedens of tips te onderbouwen, alleen die heb je vaak niet. Het zal je verbazen hoeveel documenten, die eigenlijk openbaar moeten zijn, helemaal niet openbaar te vinden zijn. Toch kan je die documenten in handen krijgen via de Wet openbaarheid van bestuur, of kortweg: Wob.

Je kan een Wob-verzoek doen naar documenten van overheidsorganisaties, maar het is een ingewikkeld proces. Het moet zeer nauwkeurig geformuleerd worden, willen instanties je Wob-verzoek überhaupt serieus nemen. Vergeet je een klein detail? Dan kan je Wob-verzoek zo de prullenmand in. Voor veel journalisten zonder juridische achtergrond is dit geen dagelijkse kost, maar het kan onmisbaar zijn voor je onderzoek. Wat is ‘wobben’ eigenlijk? Waarvoor kan je het inzetten? En hoe kan ook jij, ook al ben je niet bekend met de ambtelijke Wob-taal, toch zelf een Wob-verzoek maken?

Dat gaat Roger Vleugels je tijdens deze ZZPeer Talk vertellen. Hij is al 30 jaar Wob-specialist en heeft Wob-les gegeven in twaalf landen. Roger deed in die tijd voor zijn cliënten, vooral persorganen, maar liefst zevenduizend Wob-verzoeken en kan jou dus als de beste de kneepjes van het vak leren.

Waar: Binnengasthuisstraat 9, 1012 ZA Amsterdam
Hoe laat: Inloop 19:00, start 19:30
Kosten: €15